Naam: Jeannette Guijt
Leeftijd: 39

Reisgezelschap

Echtgenoot: Marcel (42)
Dochter: Pascalle (9)
Zoon: Jesse (6)

Reis: Noord Atlantische Oceaan: Land van ijs en vuur
Afvaart:1 augustus 2014- 12 dagen
Route: Amsterdam-Hamburg-Zee-Lerwick-Zee-Akureyi-Isafjordur-Reykjavik-Zee-Kirkwall-Zee-Amsterdam
Rederij: MSC Cruises
Schip: MSC Magnifica

Jeannette

Hoe geweldig is het alleen al om aan boord te gaan van de MSC Magnifica in Amsterdam op 20 minuten rijden van je woonplaats? En wanneer je dan even later een ijsje aan het bestellen bent aan de zwembadbar terwijl je door Amsterdam vaart, heb je direct al een geweldig cruisegevoel te pakken!

Eerste stop was Hamburg. Waar veel mensen van boord gingen voor een excursie, hadden wij ervoor gekozen om heerlijk een dagje bij het zwembad te vertoeven. Prachtig weer was het! In onze daily-journal lazen we dat vandaag het BLUE PORT project plaatsvond. Een groot cultureel feest rondom de haven.
Wat een ongelofelijk spektakel bleek dat te zijn. Alles was blauw verlicht en de haven stond vol met mensen en schepen, inclusief 3 andere cruiseschepen. Dat alles werd afgesloten met een enorm vuurwerk. Zo mooi, de tranen stonden letterlijk in mijn ogen.

Na het blauwe spektakel volgden een paar zeedagen waarbij we ook nog konden genieten van een leuk feest om te vieren dat we de poolcircel overgingen. Ook bezochten we het plaatsje Lerwick op de Shetland Eilanden. Prachtig dat Schotse landschap.

Walvissen

Toen was het zover, ’s ochtends vroeg eruit om de aankomst in IJsland mee te maken. Supermooi gezicht om zo’n fjord binnen te varen, de bergen waren bedekt met sneeuw. We kwamen aan in Akureyi waar we walvissen gingen spotten! De kinderen waren hyperenthousiast over wat ze allemaal zouden gaan zien en wij ook trouwens 🙂 Met de bus reden we naar Husavik, een bekende plaats om walvissen te spotten. Daar werd iedereen in een warm pak gehesen en vertrokken we met de boot “Gardar”.

Na diverse papegaaiduikertjes gezien te hebben, kwamen we een walvis tegen. Een enorme bultrug zwom een tijdje met ons mee en verraste ons met twee enorm grote spectaculaire sprongen.
In een woord: Fan-tás-tisch! Na weer lekker ‘thuis’ op de Magnifica te zijn aangekomen vervolgde we onze weg naar Isafjordur en Reykjavik. Aan boord genoten wij van de bekende gala-avond met adembenemende uitzichten.

Reykjavik

In Reykjavik hebben we de ‘Golden Circle-Tour’ excursie gedaan. Hierbij gingen we met de bus op weg naar verschillende watervallen en geisers, genietend van de prachtige uitgestrekte natuur en fjorden. Eerst naar de “GULFOSS” waterval gereden en vervolgens richting het “THINGVELLIR National Parc, beter bekend als “GEYSIR”. Wat is dat spectaculair zoals de “STROKUR” om de 8 min dat hete water de lucht in spuit. Als je niet uitkijkt en je staat aan de verkeerde kant, dan haal je een nat pak;-) Wat opvalt wanneer je zover noordelijk bent zijn de prachtige luchten ’s avonds en ’s nachts. Dat komt omdat het helemaal niet meer donker wordt.

Terugreis

Tijdens de terugreis hebben we ook nog een ‘kijkje achter de schermen’ gedaan van de Magnifica. Je krijgt dan een rondleiding in en rondom het theater, de wasserette, de keuken en het bevoorraadingsdek. Heel leuk om te zien hoe het reilt en zeilt op plekken waar je normaal niet mag komen.

Als laatste stop hebben we de Orkney IJlanden bezocht waar we in Kirkwall naar de Highland Park brouwerij ziijn geweest. Mijn man is een liefhebber van whiskey, en konden we dit dus niet overslaan. Het was wel even een kleine klim omhoog, maar zeker de moeite waard.

Complimenten aan MSC

Onze ontschepingshaven zou eigenlijk Amsterdam zijn maar werd Hamburg. Door een flinke storm op zee moest de kapitein namelijk uitwijken. Die storm ging er trouwens nog best heftig aan toe en het schip ging behoorlijk heen en weer. Dat was wel even wat anders dan een Middellandse Zee Cruise, waar je niet eens merkt dat je vaart! Complimenten aan MSC hoe snel ze alles wisten te regelen zoals het regelen van de terugreis voor de passagiers en bevoorrading en dergelijke. Dat moet een hele organisatie zijn geweest. We zijn keurig door MSC per bus in 6 uur tijd naar Amsterdam gebracht. Met voor iedereen een heerlijk lunchpakket. Top!

Al met al is deze cruise een fantastisch avontuur geworden en ook al had ik wat last van een beetje zeeziekte door de storm, is dit tot nu toe de geweldigste vakantie ooit. Sterker nog, onze 4e Cruise is inmiddels alweer geboekt naar het noorden, richting de Noordpool (Spitsbergen!). Het geweldige landschap en die dramatische luchten die je krijgt omdat het niet meer donker wordt smaakt naar meer.

Welk cijfer geef je deze Cruise? (1-5): Een dikke 4!

Wat is jouw ervaring?

Het was erg goed op een paar kleine minpuntjes na: Er was veel Duits publiek, waar het personeel zich sterk op aanpaste, zoals bierfeesten in en om het zwembad. In het theater was er veel opera en daar houden wij niet zo van. Het weer kon beter, want we hebben veel mist en storm gehad, aan de andere kant had dit ook wel weer wat 😉

Wat vond je van de service?

In het algemeen is de service goed, ook aan de receptie. We hebben tijdens deze cruise ook te maken gekregen met het medische team en dat was ook erg goed geregeld allemaal. Alleen aan het zwembad merkte je wel eens dat de bediening er soms niet echt zin in leek te hebben.

Waarom hebben jullie voor deze rederij gekozen?

MSC bevalt ons heel erg goed, het is een rederij voor jong en oud met een ongedwongen sfeer. Wij kiezen altijd de middelgrote of grote schepen van MSC waarbij je helemaal geen last hebt dat het massaal of druk zou zijn. Gek genoeg gaat alles zijn eigen gang en eenmaal aan boord denk je regelmatig, ‘waar zijn al die mensen gebleven?’ Ook vinden wij het ontzettend leuk dat MSC de gala-avonden heeft, heerlijk optutten en iedereen extra feestelijk gekleed, dat heeft toch wel wat.

Wat is de belangrijkste reden om op een cruisevakantie te gaan?

Maar 1 keer je koffer uit te hoeven pakken en toch veel unieke plaatsen bezoeken. En dat terwijl je constant van alle gemakken bent voorzien. Voor ons het ultieme vakantiegevoel!

Heb jij nog tips voor het boeken van een Cruise?

Kies een schip / rederij, welke aan je eigen verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld een groot schip met glijbanen is leuk voor kinderen. Een klein schip heeft meer luxe en intimiteit, maar daar zie je dan ook minder kinderen.

De keuze van de hut vinden wij ook erg belangrijk. De Middellandse Zee is vrij rustig, dus is het erg mooi om vooraan een hut te hebben. Naar IJsland vond ik het heerlijk om midscheeps te zitten, hier heb je niet zoveel last van eventuele deining.

Verder kiezen wij altijd voor een balkonhut, dat is heerlijk wanneer wij terugkomen van een show. Leggen wij de kinderen op bed en kunnen wij nog even nagenieten met een glaasje op het balkon.

Waar moet je op letten bij het boeken van een cruise?

  • Let op de (kinder-) kortingen en dat rederijen vaak acties hebben bij diverse jubilieums en dergelijke.
  • Houd er rekening mee dat havengelden en fooien vaak nog apart bij de reissom komen.
  • Ook een goeie tip is dat je (bij MSC in ieder geval) tijdens de cruise een voucher kan kopen waarmee je boordtegoed krijgt bij je volgende cruise.
  • Boek je excursies vooraf, aan boord zijn ze vaak duurder en kunnen ook uitverkocht zijn.
  • Een drankenpakket is zeker aan te raden, in ons geval (gemiddeld gezin) halen we het er altijd makkelijk uit.

Wat wordt je volgende cruise?

Zoals genoemd Spitsbergen met de MSC SPLENDIDA in de zomer van 2016, maar we zijn ook al aan het oriënteren voor 2017. Dan denken we naar de Caribbean te gaan. Wij zijn er altijd vroeg bij, daar bepaalde hut-catagoriën heel snel volgeboekt zijn (en wij erg kieskeurig zijn).
Wij kijken er enorm naar uit!

Waarom cruise je graag?

Tot vier jaar geleden dacht ik echt dat het iets voor 60-plussers was en zeker niks voor kinderen, toch overgehaald door mijn man om het eens te proberen. Ik bleek er volkomen naast te zitten en nu zijn we verslaafd, een jaar niet gecruisd is een jaar niet geleefd :-). Heerlijk die vrijheid op zee en zoveel van de wereld te kunnen zien terwijl je heerlijke luxe vertoeft.
Echt vakantie!

Wat voor een cruise raad jij aan voor first-timers?

Ik raad mensen dan aan om het Cruise Event te bezoeken waar je verschillende presentaties van verschillende rederijen kunt bijwonen, waar je een goed beeld krijgt van de cruisewereld. Wat ook een aanrader is om daarnaast een paar scheepsbezoeken van diverse rederijen te doen om de verschillen te ervaren en te zien hoe het er aan boord aan toe gaat.

Je zou ook kunnen overwegen om voor de eerste keer een korte Middellandse Zee Cruise te gaan doen. De zee is daar namelijk rustig, het is er altijd lekker weer en je hoeft daar relatief niet ver voor te reizen. Hou er wel rekening mee dat cruisen erg verslavend is en dat je spijt kunt krijgen dat je een korte cruise hebt geboekt 😉

Welke cruise staat bovenaan je wensenlijstje?

Mijn wensenlijst is groot, dus moeilijk kiezen, maar in ieder geval:

  • Alaska
  • Panama kanaal / Zuid Amerika
  • Hawaï (dat wordt flink sparen 😉