Naam: Theun Smits
Leeftijd: 61 jaar

Reisgezelschap

Mijn even stokoude samenlevingscontractante & onze twee meerderjarige kinderen Ruben en Tirza. Wij bivakkeerden met z’n vieren in een slim ingerichte buitenhut.

Reis: Noord Europese stedencruise in de Meivakantie.

Rederij

AIDA. We voeren met de AidaBella. Officieel een cruise van Hamburg naar Hamburg, maar wij konden in onze woonplaats Amsterdam opstappen, het grote afscheid in Hamburg van het merendeel van de medepassagiers meemaken en zelf aan boord blijven om daarna, na Le Havre, Southampton en Zeebrugge, in Amsterdam van boord te gaan en naar huis te lopen.

Hoe hebben jullie deze Cruise ervaren?

Sfeer aan boord was boven verwachting goed. De veelal Duitse cruisegangers waren opvallend aangenaam in de omgang. Van voordringen, plaatsen bezet houden, of andersoortige kleine irritaties die op vakantie extra hard kunnen aankomen, was geen sprake. Een enkele maal kwam de Tweede Wereldoorlog ter sprake. Zo was er die 75-jarige man die geboren was in Berlijn en 5 was toen de oorlog was afgelopen en nee, hij kon zich geen bombardementen herinneren. Gelukkig maar. Bij de voorlichting over de excursies in Amsterdam waren we extra oplettend: Wat zou er verteld worden over onze mooie stad? Welaan, in Amsterdam is het niet gevaarlijk maar toch is het beter om kostbaarheden aan boord te houden. Warempel, dat klopte; je voelt je op een cruiseschip erg veilig. Veel meer dan in een hotel of op een camping. Zo moet je in een hotel bij het ontbijt altijd je kamernummer opgeven en op tijd weg zijn, op een cruise meld je je wanneer je aan boord komt en daarna kun je bijna de hele dag dooreten. En ondanks het gratis bier en wijn: Geen dronken mensen gezien.

Van 1 tot 5, welk cijfer geef jij bovenstaande cruise vakantie? Een 4,5.

Waarom hebben jullie voor de rederij AIDA gekozen?

Dat is makkelijk, de prijs. Bij AIDA reizen jongeren onder de 24 bijna gratis mee. Ze moeten dan wel in dezelfde hut. Gaat dat, met twee volwassen kinderen in één hut? Ja, dat ging enorm goed. Het motorgeluid dat vooraf een nadeel leek, bleek een prettig achtergrondgeruis op te leveren. In combinatie met zeelucht en wat alcohol was slapen geen probleem.

Wat is voor jou het belangrijkste van een cruise vakantie?

Verandering zonder inspanning: Je doet niets en toch ben je plotseling in een andere plaats. Zodat je ontspannen in een haven aankomt en dan, geheel uitgerust, energie hebt om boeiende dingen te gaan doen.

Wat is jouw tip bij het boeken van een Cruise?

Let op aankomst- en vertrektijden. Als een boot bijvoorbeeld al om 07.00 aankomt in Amsterdam, dan moet je vroeg op om de prachtige route door het Noordzeekanaal te kunnen bekijken. En let ook op wanneer je in een haven bent hoeveel tijd je daar hebt. En let op de voertaal aan boord: bij AIDA bijvoorbeeld is het handig wanneer je een beetje Duits spreekt, bij praten met de bemanning volstaat ‘Engels met een smile’. Als geld een rol speelt: Bij veel maatschappijen zijn er kortingen voor de 3e en 4 passagier in dezelfde hut. Bij de Holland Amerika Line reizen die personen, onder voorwaarden, voor 1 euro mee.

Waar moet je op letten bij het boeken van een Cruise?

Het valt allemaal reuze mee. Bij een cruise is er veel minder kans op vervelende verrassingen dan bijvoorbeeld bij een camping. What you see is what you get.

Wat wordt jouw volgende Cruise?

Vooralsnog naar de fjorden.

Waarom Cruise jij graag?

Een cruisevakantie is veilig & avontuurlijk tegelijk.

Wat voor een cruise raad jij aan voor first-timers?

Gaan!

Welke Cruise staat boven aan jouw wensenlijst?

Geen idee, we zien wel waar de wind heen waait.

Tips voor de AIDA Noord-Europese stedenreis

  • Hamburg: De mooie dierentuin (olifanten mogen er gevoerd worden!) is goed met OV bereikbaar. Vergeet niet een Fritz-kola, een Hamburgse specialiteit, te drinken.
  • Le Havre: Nabijgelegen Honfleur is een schilderachtig stadje. Daar kun je met een excursie heen, samen een taxi kan ook. Wij waren met de Ligne Verte-bus maar dat is wel opletten geblazen: Als de bus vol is wordt er niemand meer toegelaten, daar sta je dan. Een troost, zeker als je moet lopen: de route van Honfleur terug naar de boot over de twee kilometer lange brug Pont de Normandie is schitterend.
  • Southampton: In de oude binnenstad is nog ouderwetse ‘fish and chips’ te verkrijgen. In geldautomaten kunnen ponden worden gepint, vooraf wisselen dus niet nodig.
  • Zeebrugge: Wandelen in de directe omgeving met prachtige vergane grandeur langs de kust. De St-Georgeswandeling over de pier valt wat tegen, want net als je echt de zee in lijkt te lopen, word je gestopt door een hek. Kusttram is geweldig en goedkoop. Knokke of onder meer Oostende zijn daarmee bereikbaar.
  • Amsterdam is, of je er woont of niet, een magnifieke stad om binnen te varen. Al is, weet ik van een rondvaart jaren geleden met de Spido, de Rotterdamse haven nog net wat imposanter.

Iedereen een fijne ‘vaarkantie’ toegewenst!